West-Vlaamse OCMW-raden kunnen dan toch zetelen zoals gepland

Redactie KW

De OCMW-raden van onder meer Brugge, Lichtervelde en Bredene zullen vermoedelijk toch kunnen zetelen zoals zij oorspronkelijk waren verkozen.

Ook de schorsing van bepaalde OCMW-raadsleden in zeven andere West-Vlaamse gemeenten vervalt. Het Vlaams parlement keurde gisteren in spoedberaad een voorstel tot decreet goed, met terugwerkende kracht tot begin oktober vorig jaar. Daardoor zouden enkel nog uitspraken van de betwistingsraad geldig zijn, die er kwamen na een klacht. In geen van de geschorste OCMW-raden was dat het geval. Al is het nog de vraag of de raad van state die terugwerkende kracht zal aanvaarden. Dat zal de komende weken duidelijk worden.

Consternatie

De beslissing voor de Raad voor Verkiezingsbetwisting om de verkiezingen van de OCMW-raden ongeldig te verklaren zorgde in tien gemeenten voor consternatie. Door die uitspraak ging in Lichtervelde de oppositie in de OCMW-meerderheid komen. Voor Brugge betekent dat nu wel dat Sp.a’er Pablo Annys nu zeker geen OCMW-raadslid wordt. Hij zag z’n zitje naar Groen vertrekken, door een foute stemming van een partijgenoot.

(M.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier