West-Vlaamse middaguitzending op Radio 2 zeer goed gesmaakt

Redactie KW

De redactie van Radio 2 West-Vlaanderen heeft naar aanleiding van 1 april een hele middaguitzending in het West-Vlaamse dialect verzorgd. De uitzending die een uur duurde, werd volledig “vertaald”, zelfs het nieuws werd in het West-Vlaams gelezen. Een aantal geïnterviewden tijdens de reportages speelden goed mee. De luisteraars reageren naar verluidt positief. Intussen zijn al twee internetgroepen, met samen meer dan 200 leden, opgericht om het project te herhalen.

Vrijdagmorgen lanceerde Radio 2 West-Vlaanderen het bericht dat het provinciebestuur een subsidie had toegekend om het West-Vlaamse dialect te beschermen. Een deel van het geld ging naar de openbare omroep in Kortrijk om haar middaguitzendingen voortaan in de streektaal uit te zenden. Het programma kreeg de naam “Noenepost” in plaats van “Middagpost”. Om de uitzendingen in te toekomst zo taalcorrect mogelijk te kunnen verzorgen, werden nieuwe correspondenten gezocht die hun dialect zoals Roeselaars, Brugs of Kortrijks goed beheersen. Er kwamen heel wat positieve reacties.

Het idee voor de aprilgrap kwam van presentator Herbert Verhaeghe. Aanleiding was de televisiereeks De Ronde waarin de uitspraak “Da meendzje nie!” veelvoudig wordt gebruikt. De redactie vond het programma fantastisch maar moeilijk. Er was veel vertaalwerk aan en extra concentratie.

Voor de uitzending werd toestemming gevraagd aan de deontologische commissie van de VRT. Die zag geen problemen. De taalraadsman merkt alleen op dat door het dialect niet meer iedereen bereikt wordt en dat een regelmatige herhaling dus moeilijk ligt.

Uitzendingen in het dialect komen bij onze noorderburen wel vaker voor. Omroep Zeeland zendt meerdere uren per dag uit in het Zeeuws, omroep Friesland doet het zelfs hoofdzakelijk in het eigen dialect.

(BELGA/JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier