West-Vlaamse liftenbouwer levert 30 liften voor Brusselse metro

Redactie KW

Liften Coopman uit Kuurne bouwt dertig nieuwe liften in de Brusselse metrostations. Voor de liftenconstructeur gaat het om de grootste bestelling ooit, goed voor vijf jaar werk. De liften zijn stuk voor stuk technische hoogstandjes en moeten bovendien uitermate vandaalbestendig zijn. De eerste lift wordt in oktober in het metrostation Kruidtuin geplaatst.

Liften Coopman was vorig jaar uitermate tevreden toen het mega-order van de MIVB bij hen binnenliep. De bestelling gaat over tien miljoen euro voor productie, montage en onderhoud van dertig liften. De liften moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Ze zijn met extra zware materialen gemaakt. Vandalen worden hoe dan ook opgemerkt dankzij de camerabewaking, de bolle spiegel zodat alle hoeken zichtbaar zijn en de glazen wanden.

De omgeving van een metrostation is ook al een uitdaging om liften te installeren. De schachten zijn uitermate klein en de bouw ervan moet ‘s nachts gebeuren.

Geen hinder

“Het gegeven is dat de reiziger geen hinder mag ondervinden. Daarom worden de grootste delen per metronetwerk ‘s nachts aangeleverd als de metro korte tijd stil staat. Die moeten dan op hun plaats staan tegen dat de eerste klanten terug zijn”, zegt Peter Coopman.

De bestelling houdt in dat er in Kuurne een testlift moest worden gebouwd. Mocht de MIVB eventueel aanpassingen willen doen, dan kunnen die eerst in Kuurne worden uitgeprobeerd. De bouw van de lift in het station Kruidtuin begint in oktober. De dertig liften moeten over vijf jaar klaar zijn. (BD)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier