West-Vlaamse landbouwers vrezen helft van oogst na regenval

Redactie KW

De hevige regenval van het afgelopen weekend heeft ook gevolgen voor de landbouw. Onze provincie bleef dan wel grotendeels gespaard van de zondvloed, toch hebben ook heel wat landbouwgewassen schade geleden. Het gaat ondermeer om aardappelen, wintergroenten en bieten. Of er nog wat te redden valt, zal in grote mate afhangen van hoe het weer de volgende dagen evolueert. Zowel de Boerenbond als het Algemeen Boerensyndicaat raden landbouwers aan hun schade zo vlug mogelijk aan te geven.

Landbouwer Jean-Pierre Moerman uit Bossuit meet vandaag de schade op die de overvloedige regen van het voorbije weekend heeft aangericht aan één van zijn akkers die evenwijdig loopt Schelde. Het water mag dan de voorbije uren wat weggetrokken zijn, toch ligt de anderhalve hectare knolselder er nog steeds uitzonderlijk drassig bij. “Ik reken nog op 50 procent verlies als we hem kunnen rooien,” zegt hij.

Jean-Pierre hoopt dat het ook niet gaat vriezen, want dan is alle knolselder verloren. Iets verderop heeft de landbouwer uit Bossuit nog een veld met daarop tien hectare wortelen. Maar ook die zwemmen nog altijd in het water. Een zelfgegraven sleuf moet het overtollige water van de akker laten wegvloeien. Toch zal ook hier zeker de helft van de oogst verloren zijn.

Tegenwoordig bestaan er wel rooimachines met rupsbanden die in drassige grond werken, maar de schade aan het veld is dan wel groter. Jean-Pierre is niet de enige landbouwer waar de zondvloed van dit weekend zijn sporen heeft nagelaten. Naar schatting vijf tot tien procent van de West-Vlaamse aardappelen zit nog in de grond, ook die zullen grotendeels verloren zijn.

Zowel het Algemeen Boerensyndicaat als de Boerenbond raden getroffen landbouwers aan om de schade te laten opmeten door de gemeentelijke schattingscommissie. De twee organisaties vragen de overheid ook om de uitzonderlijke regenval te laten erkennen als natuurramp. Voor telers van suikerbieten die nog moeten gerooid worden, is er wel nog hoop, omdat bieten minder weersgevoelig zijn.

(ld)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier