West-Vlaamse kunst op Biënnale in Moskou

Redactie KW

Een groep West-Vlaamse ondernemers heeft een missie naar de Russische hoofdstad Moskou afgerond.

Op initiatief van werkgeversorganisatie VOKA gingen ze langs bij succesvolle West-Vlaamse bedrijven. We volgen de reis een hele week lang in ons nieuws. Maar ook cultureel maakt onze provincie naam. De Kortrijkse Cathérine De Zegher is curator van de vijfde biënnale van Moskou, nog tot eind oktober. Het thema dit keer is Bolshe Sveta of meer licht. ” Kunst is altijd bezig geweest met licht, zowel de schilderkunst als de fotografie”, zegt De Zegher. “Het gaat eigenlijk over de creatieve kracht die in ons allen zit. En daarmee, Bolshe Sveta gaat inderdaad over het samenwerken, een positieve energie naar buiten stralen”.

West-Vlaamse kunstenaars

Met een curator uit Kortrijk mag het niet verbazen dat er ook enkele West-Vlamingen hun werk mogen tonen. Videokunstenaar David Claerbout pakt hier voor het eerst uit met ‘Travel’, een huzarenstukje waar een team van negen mensen drie jaar aan bezig is geweest. Ria Verhaeghe uit Brugge heeft een online-databank van zo’n dertigduizend krantenfoto’s aangelegd. Vaak met de mens als thema. Heel wat van die foto’s krijgen een nieuwe invulling.

Voor Catherine De Zegher kan 2013 alvast niet meer stuk. Eerder dit jaar was ze al curator van het Australische paviljoen op de Biënnale van Venetië, straks gaat ze aan het werk als directeur van het museum voor Schone Kunsten in Gent.

(D.V./A.D.)

West-Vlaamse kunst op Biënnale in Moskou

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier