West-Vlaamse KMO’s minder geneigd mensen aan te werven dit jaar

Redactie KW

West-Vlaamse KMO’s zijn minder geneigd om dit jaar personeel aan te werven dan in de rest van het land. Dat blijkt uit een studie van SD Worx in samenwerking met het West-Vlaams economisch studiebureau. Belangrijkste reden is de West-Vlaamse nuchterheid in deze crisistijden maar ook vooral omdat onze provincie veel kleine KMO’s met minder dan 5 werknemers telt.

Bij Visix in Roeselare werken 24 mensen die vooral vlaggen en spandoeken maken. Het bedrijf blijft groeien en wil dit jaar aanwerven maar dat is slechts één KMO op vijf van plan in West-Vlaanderen. Over heel het land denkt één op vier aan meer volk. “Dit is te wijten aan de West-Vlaamse nuchterheid en onze KMO’s zijn ook klein. We hebben ook vooral bedrijven in de metaal- hout- en textielverwerkende nijverheid. Daar daalt de tewerkstelling sowieso”, zegt Dorien Meire van SD Worx.

Oudere werknemers uit de boot

Opmerkelijk is ook de leeftijd van de werknemer. Ruim de helft van wie vorig jaar een job kreeg was tussen 25 en 40 jaar oud. “Wie ouder is krijgt het moeilijk”, zegt Meire. ” Als we kijken naar de aanwerving van 50-plussers komt slechts 8 procent in aanmerking. Dat staat in schril contrast met de werkloosheidscijfers van de 50-plussers. Zeker in de huidige context waar mensen langer moeten werken is dit een uitdaging voor de komende jaren”.

Bij Visix in Roeselare is het aantal werknemers in 6 jaar tijd verdrievoudigd tot 24. De KMO voorziet dit jaar een groei met 10 procent en wil nog meer aanwerven. De leeftijd vormt daar niet meteen een probleem.

(K.V./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier