West-Vlaamse jongeren slikken nog steeds meer rilatine en antipsychotica dan elders

Redactie KW

De ziekenfondsen hier willen dat artsen hen dat minder voorschrijft omdat het vaak zinloos is.

De artsen zeggen dan weer dat ze zo’n geneesmiddelen niet zomaar voorschrijven. Dokter Ségolène Vandeputte is kinderkinderpsychiater in het AZ Delta. Ook in Roeselare gebruiken merkelijk meer jongeren dan elders antipsychotica. “Ik denk dat de frequentie waarmee ik het voorschrijf relatief hoog is, maar dat komt doordat je ervaring opbouwt”, meent de arts. “Het zijn in de eerste plaats antipsychotica en zijn daarvoor ontwikkeld, maar we zien dat ze ook helpen bij patiënten met autisme of ADHD.”

Wonderpilletjes

In ons land gebruikt bijna 0,6% van de jongeren antipsychotica. In West-Vlaanderen is dat meer dan 0,7%. Diksmuide, Oostende en Roeselare gaan daar nog een flink stuk boven. Het PIMC van West-Vlaanderen, dat zijn de ziekenfondsen samen, liet de studie naar psychotrope medicatie uitvoeren omdat de hoge consumptie van rilatine bij ons al langer duidelijk was.

“We hebben in het onderzoek moeten vaststellen dat een kind geboren in december dubbel zoveel kans heeft om rilatinegebruiker te worden dan een kind geboren in januari”, zegt Geert Vansteenkiste van het PIMC. “Het is normaal dat zo’n kind iets jonger van mentaliteit is, maar dat groeit er na enkele jaren uit. De ouders hebben geen geduld en kiezen voor het zogenoemde wonderpilletje”.

Zelfstandigen

Zelfde verhaal dus bij het gebruik van rilatine. In België is dat nog geen 0,3% terwijl het in onze provincie oploopt tot boven de 0,4%. Kortrijk, Ieper en alweer ook Roeselare spannen hier de kroon. “We zitten in een regio waar veel mensen zelfstandig zijn of een bedrijf hebben. We verwachten veel van ons zelf en geven dat ook door aan onze kinderen”, meent dokter Vandeputte.

(K.B./A.D.)

West-Vlaamse jongeren slikken nog steeds meer rilatine en antipsychotica dan elders

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier