West-Vlaamse Intercommunale voelt crisis bij verkoop bedrijventerreinen

Redactie KW

De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) voelt de crisis bij de verkoop van bedrijventerreinen. Dat heeft algemeen directeur Geert Sanders bekendgemaakt naar aanleiding van de algemene vergadering van de WVI vrijdag in Waregem. “We merken dat een aantal ondernemingen die vorig jaar nog koortsachtig op zoek waren naar huisvesting, nu een afwachtende houding aannemen. Een aantal van hen haakt af omdat ze geen krediet krijgen.”

De WVI is actief in 54 West-Vlaamse gemeenten voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen, de realisatie van woongebieden of het verlenen van advies op het vlak van milieu, mobiliteit en ruimtelijke ordening. Door de toepassing van een nieuwe decreet, is de participatie van het West-Vlaamse
provinciebestuur in 2008 teruggebracht naar 20 procent. WVI koopt de aandelen zelf waardoor er in 2008 een verlies werd genoteerd van 8,6 miljoen euro. Er zullen voor het eerst in twintig jaar geen dividenden worden uitgekeerd aan de aandeelhouders/openbare besturen.

Uit het jaarverslag blijkt dat vorig jaar ongeveer 70 hectare grond
werd verworven om bedrijventerreinen te realiseren. Dat is een status-quo met 2007. De verkoop nam toe van 47 naar 51 hectare verdeeld over 26 terreinen. “We hadden in 2008 een grondvoorraad voor bedrijventerreinen van 405,53 hectare. Daarvan is een vijfde of 77 hectare bouwrijp. Om aan de vraag te voldoen, had dat 200 hectare moeten zijn”, zegt Geert Sanders.

“De grote vraag zorgt voor een directe opname na realisatie. Toch stellen we de jongste zes maanden vast dat een aantal bedrijven hun aankoopbeslissing uitstellen door de crisis.” Enkel in de regio Oostende en Diksmuide is er voldoende aanbod aan bedrijventerreinen.

De grondaankoop voor woonprojecten is in 2008 gestegen met 7,5 hectare tot 18 hectare. De grond is verdeeld over tien projecten. De verkoop van de traditionele kavels steeg in 2008 licht van 125 naar 135. De verkaveling Kapelhoek in Roeselare-Beveren telt 72 kavels. Ook de huisvestingsprojecten voor bejaarden, alleenstaanden en kleine gezinnen zitten bij de WVI in de lift.

De WVI investeert ook in 2009 verder in voorraden. Daardoor nemen de financiële reserves af. Tussen 2007 en 2008 daalden de geldbeleggingen van 51 naar 29,8 miljoen euro en de voorraden van 89,8 naar 105 miljoen euro.

Door de vele aankopen vermoeden we eind 2009 te zullen moeten lenen”, kondigde algemeen directeur Geert Sanders aan. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier