West-Vlaamse horecazaken vrezen voor financieel en sociaal bloedbad door fraudezaak

Redactie KW

Er dreigen honderden horecazaken over de kop te gaan met heel wat banenverlies tot gevolg. Oorzaak is een fraudezaak waarbij heel wat cafébazen uit Oost- en West-Vlaanderen bier in het zwart aankochten bij een leverancier uit Waarschoot. De zaak kwam aan het licht en nu moet er soms tot 1 miljoen euro boete worden betaald. In Brugge alleen al zijn ruim 100 zaken betrokken. Sommige cafés zullen hun zaak moeten sluiten.

Veel cafébazen hebben geen andere keuze dan de zaak aan te vechten voor de rechtbank. “Diegene die bereid zijn om te betalen hebben vaak de centen niet. Dat is klassiek in de horeca. Centen worden vaak gebruikt om personeel onder tafel te betalen. De centen zijn er vaak ook niet meer. Met als gevolg dat het dubbel zo zwaar is om de fiscus te betalen”, zegt raadsman Michel Maus.

Een horecazaak telt gemiddeld drie werknemers en na het financieel debacle dreigt ook een sociale catastrofe. “Vandaar dat ik een warme oproep doe om met de Horeca en de fiscus aan tafel te zitten om te zoeken naar een compromis. Men zou de schuld kunnen laten aflossen over vijf à tien jaar. De fiscus is verzekerd van de centen en de horecazaal kan blijven bestaan”, verduidelijkt hij.

Nieuwe horecacultuur

De horeca kampt met een imagoprobleem rond zwartwerk en dat zal met deze omvangrijke zaak er niet op verbeteren. Er is dus werk aan de winkel, dat beseft ook Chris Janssens van Horeca Brugge. “Wij moeten werk maken van een nieuwe horecacultuur. Wij ijveren daar voor. Ook de ondernemers zelf zijn vragende partij. We moeten een andere richting uit”.

Voor de cafébazen die mee stapten in de bierfraude is het in elk geval bang afwachten. Mogelijk kan de handelsrechter beroep doen op de wet ‘continuïteit van onderneming’. Een deel van de schuld kan dan vervallen als de cafébaas zijn best doet om af te betalen.

(K.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

West-Vlaamse horecazaken vrezen voor financieel en sociaal bloedbad door fraudezaak

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier