West-Vlaamse groenen kanten zich tegen tweede kerncentrale in Zeeland

Redactie KW

Groen West-Vlaanderen tekent bezwaar aan in het lopend onderzoek naar de bouw van een nieuwe kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Volgens de partij is zo’n kerncentrale in de grensstreek onveilig voor een hele zone in West-Vlaanderen.

Zowel het bedrijf Delta energy BV als ERH BV uit Nederland maken plannen voor een tweede kerncentrale, niet zo ver van de Belgische grens in Borssele. Een slechte locatie, vinden de groenen, want als er zich daar een ramp zou voordoen, dan zou een grote zone in West- en Oost-Vlaanderen getroffen worden.

Ondemocratisch

“We appreciëren de inspanningen die de Nederlandse autoriteiten neemt om inspraak te geven aan ook de Belgische burgers. Maar uiteindelijk blijft dit beperkt tot inspraak, en kunnen de adviezen en bezwaren al dan niet gevolgd worden. De uiteindelijke beslissingsmacht ligt bij de Nederlandse autoriteiten, die door de Nederlandse bevolking democratisch worden gecontroleerd, maar niet door de Belgische” zegt Luc Lierman van Groen in de grensgemeente Knokke “Beslissingen nemen over een kerncentrale in een grensgebied blijft daardoor ondemocratisch. De ruimtelijke keuze voor een kerncentrale in grensgebied kan daardoor om redenen van democratie betwist worden”.

Stormgevoelig gebied

Overigens ligt Borssele ook in stormgevoelig gebied en horen kerncentrales daar niet meent Mike Van Acoleyen, voorzitter van Groen West-Vlaanderen, geeft aan: “Het is beter om zowiezo alle gevaarlijke installaties uit Zeeland en de kustzones te verwijderen. Het getuigt niet van een visie op lange termijn om net in deze zone een kerncentrale bij te plaatsen. De link met Fukushima is snel gelegd. Zet geen kerncentrales in seismisch gevoelig gebied (Fukushima) maar ook niet in stormgevoelig gebied (Zeeland).

Principieel is Groen ook al geen voorstander van die vorm van energieopwekking en bovendien zou de centrale in de buurt komen te liggen van een raffinaderij. Groen vindt dat bij de keuze van een locatie er op gelet moet worden dat zich in een ruime omgeving geen gevaarlijke industrie bevindt, om kettingreacties en elkaar versterkende rampen te vermijden.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier