West-Vlaamse gemeenten starten met pre-operationele brandweerzones

Redactie KW

Zowat alle West-Vlaamse gemeenten zijn vandaag gestart met pre-operationele brandweerzones. Dat is de eerste fase in de definitieve hervorming van de brandweer, waarbij onze provincie wordt opgedeeld in vier zones. Maar nu al gaan brandweerkorpsen dus vaker samenwerken.

Nu al is de brandweer vaker actief buiten de eigen gemeente omdat het korps sneller ter plaatse kan zijn. Met de pre-operationele brandweerzones wordt dat systeem nog uitgebreid en verbeterd. Per zone komt er een coördinator die bepaalt welke korpsen uitrukken. Zo is de bijstand vooral op weekdagen gegarandeerd.

Beschikbaarheid

“Tijdens de dag is er sowieso een probleem van beschikbaarheid, dus we gaan meer posten nodig hebben om dezelfde slagkracht te hebben, of nog meer dan vroeger. Concreet wil dat zeggen dat we voor bepaalde plaatsen in de provincie een aantal korpsen samen gaan zien optreden, meer dan vandaag”, zegt Donald Withouck van de West-Vlaamse brandweerfederatie.

Hervorming

De echte brandweerhervorming is nog niet voor morgen. Onze provincie wordt dan opgedeeld in de zones Kortrijk, Roeselare, Brugge en Veurne. (JV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier