West-Vlaamse gehandicapteninstellingen dupe van interne staatshervorming

© Foto : Wikipedia
Redactie KW

“Instellingen voor personen met een handicap in West-Vlaanderen dreigen jaarlijks 814.000 euro te verliezen door een ontwerpfout in de interne staatshervorming”.

Dat zegt Vlaams sp.a-parlementslid Jurgen Vanlerberghe uit Poperinge. Hij vindt dat Geert Bourgeois als architect van het decreet de fout moet rechtzetten. Want de zorgsector kampt nu al met een tekort aan middelen.

Provincie

In het verleden besliste elke provincie afzonderlijk of ze aanvullende subsidies gaf voor instellingen voor personen met een handicap. West-Vlaanderen bijvoorbeeld voorziet jaarlijks 814.000 euro extra subsidies. En ook de provincie Limburg voorziet extra middelen. Maar volgens het nieuwe decreet, is dit nu een bevoegdheid van Vlaanderen. “Gevolg, geen enkele instelling krijgt extra middelen. Want, zegt het decreet, er mag geen onderscheid ontstaan tussen de subsidies die instellingen in de verschillende provincies ontvangen”, zegt Vanlerberghe.

Uitzondering

Tijdens de commissie bestuurszaken deed Vanlerberghe een aantal suggesties om de ontwerpfout recht te zetten. Zo kan Bourgeois voor de extra subsidies een uitzondering maken en die bevoegdheid wel bij de provincies laten. Bovendien zitten de middelen van de extra subsidies van West-Vlaanderen nu in Vlaanderen en horen die terug te gaan naar de provincie. Bourgeois beloofde de voorstellen te onderzoeken.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier