West-Vlaamse economische conjunctuur gaat achteruit

Redactie KW

Uit de conjunctuurcurve van dit jaar blijkt dat de West-Vlaamse economie vertraagt en dat de situatie slechter wordt. In oktober werden waarden bereikt die overeenkomen met die uit de laagconjunctuur van 2003.Volgens de dienst economie van de provincie is het geen losstaande vaststelling voor onze provincie, maar past het in de globale Vlaamse, Belgische en internationale context.

In de eerste drie kwartalen van 2008 lag de tijdelijke werkloosheid al 8,2 % hoger dan in dezelfde periode van 2007. Gecorrigeerd voor inflatie, was er in 2008 (cijfers tot en met augustus) slechts een beperkte toename van de omzet van de grote bedrijven met zetel in West-Vlaanderen. De reële waarde van de uitvoer die de West-Vlaamse bedrijven konden realiseren, viel in 2008 zelfs terug ten opzichte van 2007. Het feit dat ook onze buurlanden en de EU met een gelijkaardige economische terugval te kampen hebben is hiervoor een verklaring. Enkel de investeringen van de West-Vlaamse bedrijven bleven in de eerste acht maanden van 2008 nog stijgen, gemiddeld met 13,5 %.

4% meer faillissementen

In West-Vlaanderen waren er van januari tot en met oktober 2008 4,5 % meer faillissementen dan in dezelfde periode van 2007. Het aantal jobs dat verloren ging als gevolg van deze faillissementen lag 5,7 % hoger in 2008 dan in 2007.

De daling van de totale werkloosheid in West-Vlaanderen op jaarbasis vertraagde en in september en oktober 2008 was er nagenoeg een status quo van de werkloosheid. Bij de mannen was er zelfs een toename op jaarbasis in deze maanden. De jeugdwerkloosheid blijft voorlopig nog afnemen. Het aantal oudere werklozen (niet-werkende werkzoekenden van 50 jaar en ouder) stijgt op jaarbasis sinds augustus 2008.

Ook op de West-Vlaamse vacaturemarkt zijn de tekenen van de economische terugval duidelijk. Het aantal ontvangen werkaanbiedingen bij de VDAB voor West-Vlaanderen daalde aanzienlijk in de loop van 2008. Het gaat om een gemiddelde daling van januari tot en met oktober met minstens 20 %.

consumentenvertrouwen

Tot slot is er nog het consumentenvertrouwen. In de eerste helft van 2008 lag het aantal vergunde woningen hoger dan in dezelfde periode van 2007: voor de nieuwbouwwoningen was dat 3,5 % hoger, voor de renovatiewoningen was dit zelfs 13,9 % hoger. Het aantal begonnen nieuwbouwwoningen daalde echter in de eerste vijf maanden van 2008 met gemiddeld 5,3 %.

De omzet in de kleinhandel bleef status-quo in de eerste acht maanden van 2008. Het aantal inschrijvingen van nieuwe personenwagens steeg in 2008 enkel in de eerste vier maanden, daarna was er telkens afname op jaarbasis.

De resultaten van het volledige onderzoek zijn te bekijken via www.west-vlaanderen.be/economie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier