West-Vlaamse doedelzakspelers willen geen oordopjes

Redactie KW

De West-Vlaamse doedelzakgroepen zijn bezorgd over een Europese richtlijn. Die zegt dat mensen bij meer dan 85 decibel oordopjes moeten dragen. Groot-Brittannië past de richtlijn nu toe, en treft daarmee ook de befaamde Schotse doedelzakspelers. Zij halen in open lucht makkelijk meer dan honderd decibel. De Flanders Memorial Pipe Band uit Heuvelland zegt dat ze haar doedelzakken niet kan stemmen met oordopjes in.

Een Europese richtlijn zegt dat wie in een luide omgeving van 85 decibel of meer staat, oordopjes moet dragen. Groot-Brittannië gaat die richtlijn nu in eigen land toepassen, onder protest van de Schotse doedelzakgroepen. De Flanders Memorial Pipe Band begrijpt het ongenoegen van haar Schotse collega’s. Instrumenten stemmen of spelen met oordopjes in blijkt niet evident.

“Dat is zeker een probleem om te stemmen,” weet Ben Vandelannoote.” Je hoort niet meer of je noten honderd procent juist zitten. Dat kan een klein beetje schelen. Op competitespelen rekent men er toch op dat het juist is. En met die oordopjes hoor je niet meer zo scherp.”

Vanop afstand klinken de doedelzakken wel luid, maar pas als je in de groep staat voel je je trommelvliezen inderdaad stevig trillen. De Flanders Memorial Pipe Band haalt makkelijk 100 decibel in open lucht.

“Ik geef het toe, zeker als je in het midden staat. Ik hoor dat ‘s avonds toch nazinderen,” zegt muzikant Jean-Pierre Vermeulen.

In Vlaanderen is er nog niets aan de hand, maar het is natuurlijk niet uigesloten dat muzikanten ook hier oordopjes zouden moeten gaan dragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier