West-Vlaamse CD&V’ers hebben het moeilijk met kritiek op Leterme

Redactie KW

De politieke toekomst van Yves Leterme is onzeker nu hij ook kritiek vanuit zijn eigen partij krijgt na het opstappen van Marianne Thyssen als voorzitter. Volgens sommige partijgenoten had hij in de schoenen van Marianne moeten staan en nu opstappen. Zijn West-Vlaamse partijgenoten daarentegen vinden de kritiek vijgen na Pasen en zien voor hem wel nog een prominente rol weggelegd. Leterme zelf zegt intussen medeverantwoordelijk te zijn voor het slechte verkiezingsresultaat.

Op een persconferentie in Brussel donderdagmiddag trok ook uittredend premier Yves Leterme deels het boetekleed aan na de verkiezingsnederlaag van zijn partij en het opstappen van partijvoorzitster Thyssen die had geprobeerd de schade te beperken na de debacles van de regering Leterme.

Hete aardappel

Binnen de partij, klinkt intussen kritiek. Leterme zou gevlucht zijn naar zijn veilige thuishaven West-Vlaanderen en de hete aardappel naar Thyssen hebben doorgeschoven. In feite had hij nu als kopman moeten opstappen, klinkt het. De West-Vlaamse CD&V’ers hebben het erg moeilijk met die vingerwijzing.

“Heel veel mensen die nu kritiek uiten, vonden dat toen een schitterende beslissing en steunden ten volle Marianne. Nu zeggen dat hij het had moeten doen, dat hij zijn verantwoordelijkheid had moeten opnemen, dat vind ik wat te gemakkelijk”, klinkt het bij Nathalie Muylle.

Schuld van het West
“Het is nu precies allemaal de schuld van het Westen, van West-Vlaanderen”, zegt Hendrik Bogaert. “Ik vind dat een verkeerde manier om aan analyse te gaan doen. Ik denk dat iedereen zich geweerd heeft en ons resultaat was in vergelijking met de andere provincies nog zeer goed”.

De twee volksvertegenwoordigers vinden alvast dat Leterme zeker nog een prominente rol te spelen heeft als CD&V straks mee zou regeren.

Als nieuwe voozitter worden intussen ook een aantal West-Vlamingen genoemd zoals Vlaams minister Hilde Crevits en uittredend minister Steven Vanackere. Maar Steven Vanackere uit Wevelgem zei vandaag al dat hij geen kandidaat is voor het voorzitterschap. (KB)

-Kijk vanavond vanaf 18 uur naar het nieuws op Focus-WTV voor een volledig verslag-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier