West-Vlaamse carpoolparkings populair, maar het kan nog beter

Redactie KW

Met een bezettingsgraad van 57 procent hebben carpoolparkings in West-Vlaanderen na Limburg het meeste succes. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) bekendgemaakt in Affligem, waar ze de twintigste verjaardag van de eerste carpoolparking in Vlaanderen ging vieren.

Vlaanderen telt 74 carpoolparkings, met een gemiddelde bezettingsgraad van 55 procent in 2010. Limburg is sterkhouder met een bezetting van 92 procent, op afstand gevolgd door West-Vlaanderen (57%) en Antwerpen (52%). Vlaams-Brabant (49%) en Oost-Vlaanderen (44%) duiken onder de helft.

Het aantal carpoolers stabiliseert momenteel rond de 3 procent, al is dat volgens minister Crevits moeilijk te berekenen. Ze wil de komende jaren alvast verder investeren in nieuwe carpoolparkings. Op termijn komt er een nieuwe parking met 50 plaatsen in Deerlijk en er is ook nog één voorzien in Veurne.

Crevits ziet alvast verschillende voordelen aan carpooling. Zo is het kostenbesparend (ook dankzij de fiscale voordelen), minder vervuilend en haalt het wagens van de weg. Dat leidt dan weer tot “minder files, minder stress en minder ongevallen”, aldus nog de minister.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier