West-Vlaamse burgemeesters tegen wildgroei van windturbines

Redactie KW

De burgemeesters in haast heel West-Vlaanderen kanten zich stilaan tegen de wildgroei van grote windturbines. Ze zullen op korte termijn vaak een negatief advies geven maar wachten vooral op de provincie. Die moet bepalen waar er bij ons precies nog ruimte is voor nieuwe projecten. De provincie werkt aan een plan en hoopt dat tegen half november af te hebben. Tot dan worden er voor de lopende aanvragen geen milieuvergunningen verleend.

Windmolens zijn symbolen van groene energie. Dat vinden heel wat mensen goed tot die gevaarten ineens in de achtertuin komen. Dan wordt de liefde minder groot. Vooral in West-Vlaanderen, dicht bij zee, schieten de windmolens als paddenstoelen uit de grond. Net die wildgroei kan niet meer, vinden de burgemeesters in de Westhoek, in het zuiden en ook in de regio’s Roeselare en Brugge haast eensgezind.

Luc Vanparys (Burgemeestersoverleg regio Brugge): “Ze moeten in groep komen. Ze moeten langs bestaande lijnstructuren komen. Bijvoorbeeld autosnelwegen of industriezones waar er al zijn. En ze kunnen in principe niet in agrarisch gebied. Tenzij er een voldoende duidelijke omschrijving is.”

Voor een duidelijke omschrijving moet de provincie zorgen. Die moet haast tot op perceelsniveau bepalen waar er in West-Vlaanderen plaats is voor nieuwe windmolens. Een klus die half november moet in orde zijn. In afwachting van die visie plaatsen zowel de steden en gemeenten als de provincie de meeste lopende aanvragen in de wachtkamer en worden er geen milieuvergunningen verleend.

Meer over dit onderwerp? Kijk vanavond naar het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier