West-Vlaamse brandweercadetten stappen mee in militair defilé

Redactie KW

Voor het eerst zullen er brandweercadetten meestappen in het militair defilé op de nationale feestdag van 21 juli. Dat heeft de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken maandag meegedeeld. De cadetten die meestappen in het defilé komen onder meer uit Kortemark, Ieper, Eeklo, Luik, Dinant, Wiers, Edingen, Brussel en Boom.

In België bereiden meer dan duizend cadetten zich voor op een
carrière bij de brandweer. In 2010 zal Binnenlandse Zaken nog een rekruteringscampagne opstarten om tekorten bij de brandweer aan te vullen.

Ook opvallend is dat het gemotoriseerde brandweerluik van het
defilé opent met de brandweerdiensten van Luik en Halle. Het is een eerbetoon aan de korpsen die begin 2010 interventies uitvoerden na de gasontploffing in Luik en de treinramp in Buizingen.

Een andere primeur is dat een nieuw blusvoertuig, de Turbo Jet,
getoond zal worden. Het dient om grote, brandende plassen onder
controle te krijgen en het kan ingezet worden bij bijvoorbeeld industriële branden in olie- of chemiebedrijven.

Ten slotte staat op de Grote Zavel en in de Regentschapsstraat voor de eerste keer een feestdorp van de FOD Binnenlandse Zaken. Er zal onder meer te zien zijn hoe een GRIMP-team (Groep voor Redding en Interventie op Moeilijke Plaatsen) een reddingsactie demonstreert waarbij een slachtoffer van het dak van een gebouw naar beneden gebracht wordt. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier