West-Vlaamse bedrijven vinden work-lifeblans belangrijk

Redactie KW

Heel wat West-Vlaamse bedrijven hechten veel belang aan de work-life balans van hun personeelsleden. Voelt een werknemer zich niet goed op het werk, dan steekt stress al snel de kop op met een vroege burn out als gevolg. Stressdokter Luc Swinnen heeft 105.000 werknemers onderzocht.

“We hebben een hele reeks mensen met burn out,” zegt Swinnen. “We kunnen het gewoon niet bijhouden. Je zou er zelf een burn out van krijgen. Mensen zijn best bereid om veel en hard te werken of een deadline te moeten halen. Mensen hebben veel over voor hun bedrijf en zijn fier op hun bedrijf, zolang de sfeer en collegialiteit maar goed is. En zolang ze het maar goed kunnen combineren met hun privéleven. Daar moet een bedrijf echt rekening mee houden.”

70% van het absenteïsme heeft met stress op het werk te maken. Bedrijven bieden hun werknemers meer en meer sport en ontspanning aan of bijvoorbeeld ook kinderopvang, strijkdienst of fruit. Belangrijk is dat werknemers zien dat het bedrijf met hun work-life balans bezig is. Maar nog belangrijker vinden personeelsleden de bewegingsvrijheid.

“Overal waar je de bewegingsvrijheid en regelmogelijkheden van mensen beperkt stijgt het stressniveau. Dus wij zoeken concreet naar middelen om mensen de indruk te geven dat ze zelf mogen beslissen over de dingen die hen worden opgedragen.”

(SS/JV)

West-Vlaamse bedrijven vinden work-lifeblans belangrijk

Bekijk hier de reportage

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00, en ook uitgebreid in West@Work, meteen na het nieuws.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier