Wervik herdenkt dramatisch 1mei-busongeval van 50 jaar geleden

Redactie KW

Dinsdag is het precies 50 jaar geleden dat in Waasten 14 doden uit Wervik en Geluwe vielen bij een botsting met twee autobussen. De bussen kwamen terug van een 1 mei-optocht in Ploegsteert.

Dinsdag 1 mei zal het precies vijftig jaar geleden zijn dat op het kruispunt Le Gheer in Waasten bij een botsing tussen twee autobussen met socialisten maar liefst veertien doden vielen. Naast één van de twee buschauffeurs uit Komen, ging het om elf slachtoffers uit Wervik en twee uit Geluwe.

De drie takken van de socialistische beweging herdenken hun ‘kameraden’ dit weekend. De twee autobussen kwamen op het Feest van de Arbeid terug van een optocht in Le Bizet (Ploegsteert). Naast de vele doden, waren er ook een zeventigtal gewonden.

De socialistische mutualiteit Bond Moyson, de socialistische vakbond ABVV, SP.A en Curieus willen deze tragische gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Vier dagen lang is er een tentoonstelling. Die gaat door in de Sint-Janskapel op de Steenakker. Onder de leden zal gratis een herdenkingsboekje worden verdeeld. Met daarin foto’s van het ongeval.

(ED, foto LV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, edities Het Wekelijks Nieuws West en De Weekbode Leie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier