Werkgroep Mensenrechten in de Kerk: “Laat Vangheluwe dan ook maar terugkeren als bisschop”

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

De benoeming van de pastoor in Middelkerke is hard aangekomen bij de slachtoffers van seksueel misbruik. Dat zegt de werkgroep Mensenrechten in de Kerk van onder anderen Norbert Bethune en Rik Devillé.

Werkgroep Mensenrechten in de Kerk:


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Als werkgroep Mensenrechten in de Kerk, en in naam van de meer dan 850 slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, wiens dossier van seksueel misbruik wij ondersteunen willen wij in naam van deze slachtoffers onze stem laten horen bij wat wij vandaag vernamen aangaande de aanstelling van een pastoor in Middelkerke. Dergelijke nieuwsfeiten komen hard aan bij slachtoffers van seksueel misbruik,” zegt de werkgroep in een mededeling.

“Rome heeft Vangheluwe ook nooit veroordeeld”

“Als deze pastoor kan benoemd worden in Middelkerke, waarom dan mgr. Vangheluwe niet in ere herstellen als bisschop van Brugge? Hij heeft ook maar ‘een paar’ kinderen misbruikt in een ver verleden. Er is geen gerechtelijke uitspraak over hem en ook Rome heeft hem nooit veroordeeld. Bovendien heeft hij geen strafblad en is nu toch ook haast vijf jaar verbannen.”

De werkgroep wijst de Belgische bisschoppen onder andere op de brochure die zij uitgaven onder de titel Verborgen Verdriet en waar de bisschoppen stellen dat “de ervaring leert dat bij daders van seksueel misbruik de kans tot hervallen groot is, ondanks therapie of begeleiding. Daarom kan een dader van seksueel misbruik in geen geval nog worden ingezet in een pastoraal werkveld met kinderen of jongeren.”

Open communicatie

De werkgroep wijst voort ook op de noodzaak aan open communicatie. Er wordt opnieuw verwezen naar de brochure en de tekst van de bisschoppen: “Bij een nieuwe opdracht moeten de verantwoordelijken van de nieuwe werkomgeving correct geïnformeerd worden over de antecedenten van de betrokkene. Deze communicatie gebeurt met medeweten van en in overleg met de betrokkene. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden rond supervisie en begeleiding in de nieuwe werksituatie.”

Verder wijst de werkgroep op aandacht voor de leefsituatie en de domicilie van de betrokkene en dat – nog altijd volgens de brochure Verborgen Verdriet van de bisschoppen – er voor de persoonlijke leefomgeving veiligheidsmaatregelen moeten worden opgelegd.

Contract

“Ook voor de leefsituatie en het domicilie van de betrokkene moeten nieuwe afspraken gemaakt worden. Niet alleen voor de werkomgeving maar ook voor de persoonlijke leefomgeving moeten veiligheidsmaatregelen opgelegd worden.”

In de brochure is ook sprake van het opmaken van een contract met de dader: “Afhankelijk van de situatie wordt met de dader een contract opgemaakt, waarin bijvoorbeeld bepaald kan worden dat hij niet mag deelnemen aan activiteiten voor kinderen en jongeren, dat hij nooit alleen mag zijn met kinderen en jongeren, dat hij op permanente basis begeleiding en supervisie moet aanvaarden, dat hij niet de pastorale eindverantwoordelijke kan zijn, dat hij niet mag voorgaan in religieuze vieringen waar zijn optreden kan ergeren of kwetsen”.

Preventie

“Wij herinneren, als werkgroep Mensenrechten in de Kerk de bisschoppen er aan zich te houden aan hun afspraken van 2012. Bovendien werkten de Belgische Bisschoppen in hun recentelijk beleidslijnenplan van 2 juni 2014 “Van Taboe naar Preventie, Beleidslijnen ter preventie van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag in pastorale relaties met kinderen en jongeren” deze basisbeleidslijn van 2012 nog meer gedetailleerd uit. Vanuit deze nieuwe regels kan geloofwaardigheid worden hersteld. Wanneer bisschoppen priesters met een ‘misbruikverleden’ terug in het pastorale veld toch werkzaam willen laten zijn, lijkt het ons aangewezen dat zij open communiceren naar de plaatselijke gemeenschap zodat deze van nabij kan opvolgen of de genomen maatregelen wel degelijk en controleerbaar uitgevoerd worden. Alleen een open communicatie kan slachtoffers van seksueel misbruik vertrouwen geven,” besluiten Norbert Bethune, Rik Devillé, Staf Van Pelt, Marc Dewit en Linda Opdebeek van de werkgroep Mensenrechten in de Kerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier