Werken in water- of regenputten niet zonder gevaar, zeggen specialisten

Redactie KW

Werken aan water- of regenputten is nooit zonder gevaar, klinkt het bij gespecialiseerde firma’s. Dat doe je best in team, zodat één iemand in de put, en een ander buiten de put staat. En als je moet afdalen, dan best met een zuurstofmeter mee, en desnoods maskers aan om te vermijden dat je giftige dampen inademt.

Twintig jaar zit Ignace Vande Vyvere uit Meulebeke in het vak van de industriële reiniging. Eén ding weet hij maar al te goed: in een waterput klim je best niet. “Het verschil is dat een boorput veel dieper is, een regenput is maar twee tot drie meter, dus dat is al gevaarlijker. Op die diepte kunnen er ook kwellen komen en als dat omhoogkomt, kan die put toeslaan. Dat is erg gevaarlijk”, zegt hij.

Uitrusting

De uitrusting om regenputten of ondergrondse tanks te reinigen, heeft veel weg van wat een speleoloog gebruikt. Helm, kabels, een zuurstofmasker. Werken onder de grond, in een tank of regenput, doe je ook best niet alleen, zeggen de profs. Eén iemand boven de grond, de andere in de tank. Ongevallen als dat in Leffinge gisteren, kunnen vermeden worden, klinkt het in professionele middens. En als je er dan toch zelf aan begint, zorg dat je voorzien bent, en altijd onmiddellijk de put kunt verlaten.

(M.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Werken in water- of regenputten niet zonder gevaar, zeggen specialisten

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier