Werken aan windmolenpark lopen vertraging op

De werken aan het windmolenpark in zee hebben flink wat vertraging opgelopen.
Redactie KW

De werken aan het windmolenpark in zee hebben flink wat vertraging opgelopen. Aanvankelijk was het de bedoeling om begin oktober de stroom van de zes turbines aan land te kunnen brengen. Maar ten vroegste over een maand pas zal de eerste windenergie het land bereiken, en dan nog maar van één turbine. Er moeten nog kabels worden gelegd om de verschillende turbines met elkaar te verbinden.

C-Power verricht pionierswerk: nergens ter wereld zijn al zo’n grote turbines zo ver in zee gebouwd. En dat pionierswerk met vallen en opstaan verloopt, ondervindt C-Power elke dag. De zes turbines van de eerste fase van het project zijn wel af, maar ze draaien nog niet. Nochtans was het de bedoeling om nu al groene stroom op het elektriciteitsnet te brengen. Maar de kabel die daar moet voor zorgen, is nog niet klaar.

Er zijn problemen geweest met de aanleg van de kabel. Maar op veel dagen was het ook te slecht weer om te kunnen werken op zee. Alles samen heeft dus voor de vertraging gezorgd. De zes turbines moeten ook onderling nog worden verbonden.

Ondertussen heeft C-Power ook een vergunning aangevraagd om de werf in Oostende te mogen uitbreiden. Ze willen er 18 nieuwe funderingen bouwen, en de site is nu maar groot genoeg voor zes. De punt van de wieken reikt tot ruim 140 meter boven het water. Hoewel ze bijna 30 kilometer van de kust staan, zijn de zes turbines bij helder weer toch te zien van op het strand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier