Werken aan kust gestart die superstormen moeten trotseren

Redactie KW

VIDEO UPDATE – Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft in Sint-Idesbald bij Koksijde het officiële startsein gegeven voor de realisatie van het Masterplan Kustveiligheid. De volgende jaren staan er in de 10 kustgemeenten tal van werkzaamheden op het programma om de kust tegen superstormen te beschermen. Het kustveiligheidsplan is één van de prioriteiten van de Vlaamse regering.

Het masterplan is nodig om de kust te beschermen tegen golven van 5 tot 8 meter hoog, tegen stormen die één keer om de duizend jaar voorkomen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de klimaatwijzigingen. In het plan zijn de zwakke schakels opgesomd en staan er per gemeente welke maatregelen er nodig zijn om de veiligheid in de kustzone en het hinterland tot 2050 te garanderen. Er is vastgelegd welke werken er stapsgewijs noodzakelijk zijn. Het plan is besproken met de 10 kustgemeenten die unaniem groen licht hebben gegeven.

Zwakke schakels eerst

De voorbije jaren zijn er al werkzaamheden in het kader van de kustverdediging gebeurd. Het Openbare Werken-plan in Oostende is er een voorbeeld van met de aanleg van een noodstrand en de bouw van nieuwe havendammen. Dat plan was en is als het ware een voorafname van het Masterplan omdat het centrum van Oostende een zwakke schakel vormt in de zeewering. Koksijde, Wenduine en De Panne komen in het kader van het goedgekeurde Masterplan als eerste aan de beurt omdat zij de zwakkere schakels vormen in het geheel.

140.000 m3 zand op strand Sint Idesbald

Het strand van Sint-Idesbald bij Koksijde wordt ongeveer 20 meter breder. De voorbereidingswerken zijn sinds enkele weken aan de gang. De sleephopperzuiger ‘Artevelde’ baggert zand uit de Noordzee, vaart daarna naar een koppelpunt op zee en spuit dan het zand via de drijvende leiding op het strand. Bulldozers duwen ten slotte het zand naar de juiste plaats. Alles samen zal er 140.000 m3 zand opgespoten worden. Tegen november moeten de werken achter de rug moeten. Ze kosten 1,5 miljoen euro.

Op de nieuwe website www.kustveiligheid.be vindt de bezoeker alle informatie over de geplande werken.

Werken aan kust gestart die superstormen moeten trotseren

Bekijk hier de reportage

(BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier