Wereldrecord langste broodje verbroken

Redactie KW

Een jaar geleden mocht Kortrijk zich de Stad van de Smaak noemen. Maar ook vandaag, tijdens de derde editie, liet de Groeningestad zich van zijn lekkerste kant zien, met als blikvanger de recordpoging van het langste belegde broodje ter wereld.

De weergoden lieten zich helaas niet van hun beste kant zien. Een ploeg moedige sympathisanten en leden van het oudercomité van Basisschool Het Open Groene uit Marke waren al vanaf 6 uur paraat en trotseerde regen, sneeuw, hagel en wind om de recordpoging tot een goed einde te brengen.

“Er zijn 20 bollen Vlaskaas, 80 kg salade, 35 kg appelen, 12 kg rozijnen en 25 liter vinaigrette nodig om 5.007 broodjes te beleggen. Om water en wind te trotseren, verpakken we elk broodje afzonderlijk in plastik folie. Als we alle broodjes verkopen, kunnen we 20.014 euro schenken aan onder meer het Wonderfonds, Music for Life en een educatief project op school. De broodjes die niet verkocht worden, schenken we aan organisaties die ze onder kansarmen zullen verdelen”, aldus initiatiefnemer Jim Flamand.

De 1302 meter bleken uiteindelijk toch wat te ambitieus. De moedige vrijwilligers konden toch het record verbreken, met een 800 meter lang belegd broodje.

Ook de eetkraampjes en het animatieprogramma in het Franse thema op de Grote Markt en het Schouwburgplein kregen door het barre weer niet de aandacht die ze verdienden. De brandweer moest zelfs zakjes zand aanvoeren om de tentjes en luifels op hun plaats te houden. “Jammer, want bijna alle horecazaken uit de buurt werkten mee, er waren zelfs enkele standhouders speciaal uit Frankrijk afgezakt en de pleinen werden sfeervol aangekleed”, vertelt pleinmanager Filip Decock. (vevr/hol)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier