Werelddierendag in het vogelopvangcentrum van Bulskampveld

Redactie KW

Maandag 4 oktober, da’s Werelddierendag. En omdat wij hele grote dierenvrienden zijn, stuurden we onze reporters de voorbije weken op pad om de handen eens uit de mouwen te steken. Tom Gheeraert ging een handje helpen in Bellewaerde Park, Tim Vansteelandt hielp even mee in het opvangcentrum in Beernem.

Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Beernem vzw bestaat al meer dan vijfentwintig jaar, maar was niet altijd bevestigd op de huidige locatie in Bulskampveld. Het centrum verzorgt zo’n 2.500 dieren per jaar. Nu het broedseizoen achter de rug is, komen veel egeltjes binnen. „Veel mensen vinden egeltjes en willen ervoor zorgen”, zegt Katrien Werbrouck. „Ze doen dat natuurlijk allemaal met goede bedoelingen, maar plaats nooit een egel voor de chauffage en geef hem zeker geen melk ! Als ik al een boodschap kan meegeven aan de lezers, laat het dan deze zijn : als mensen een dier vinden dat koud aanvoelt, plaats het dan in een doos op een handdoek met een in een handdoek gewikkelde plastic fles gevuld met warm water. Je moet gewoon zorgen dat ze het warm hebben en dan zo snel mogelijk contact opnemen met ons. Of het dier zelf brengen natuurlijk.”

Geen band met de dieren

Elke dag bezig zijn met vogels of schattige zoogdieren, we kunnen ons wel inbeelden dat het een leuke job is met veel affectie van die dieren. „Zo is het niet, want we mogen geen band creëren met de dieren”, stelt Katrien ons enigszins teleur. „Als ze tam worden hebben ze minder kans om te overleven in de natuur. Je moet er hard over waken dat ze geen inprent hebben. Het is jammer, maar de mens is nog altijd een vijand voor die dieren.”

„We hebben daar allebei helemaal geen problemen mee”, klinkt het in koor bij Katrien en Suzy. „Je weet dat je slecht bezig bent als je wél een band creëert. Als je die dieren dan kunt loslaten, haal je daar voldoening uit.”

(TV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Brugsch Handelsblad) van vrijdag 1 oktober 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier