Werelddiabetesdag: 1 op 12 West-Vlamingen lijdt aan diabetes

Redactie KW

Steeds meer mensen lijden aan ouderdomsdiabetes en daar werd vandaag op werelddiabetesdag bij stil gestaan. Yvan Courtens uit Deerlijk is één van hen.

Eén op twaalf West-Vlamingen lijdt net als Yvan Courtens uit Deerlijk aan ouderdomssdiabetes, de meest voorkomende vorm van diabetes. Zijn alvleesklier kon niet langer de nodige insuline aanmaken om de suiker in zijn bloed om te zetten in energie. Door de ziekte is zijn levenstijl helemaal veranderd. “Ik was een echte Bourgondiër. Nu is dat veel minder”, zegt Yvan die 63 jaar oud is.

Wellicht speelt erfelijkheid ook een rol, want Yvan heeft al twintig jaar suikerziekte. Al twaalf jaar lang moet hij ook dagelijks vier keer per dag zijn glucosewaarden meten en insuline inspuiten. “Die inspuitingen moet ik koesteren. Ik kan niet zonder. Mijn spuiten heb ik bijna overal mee, maar soms heb ik echt zin om ze tegen de muur te gooien”, getuigt Yvan.

Momenteel lijdt een op twaalf volwassenen aan diabetes over tien jaar zal dat één op tien zijn. Diabetici hebben een hoog risico op hart- en vaatziekten doordat de suiker die blijft hangen in het bloed de aders dichtslibt. Ook amputaties zijn geen uitzondering.

Wie meer informatie wil over diabetes kan terecht op www.diabetes.be of 0800/96.333

Werelddiabetesdag: 1 op 12 West-Vlamingen lijdt aan diabetes

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier