Werelddag van verzet tegen armoede: De Bosrank helpt gezinnen op platteland

Redactie KW

Zondag is het de werelddag van het verzet tegen extreme armoede. In ons land alleen al leeft 15% van de bevolking net op of onder de armoedegrens. En die armen vinden we niet uitsluitend in de steden, maar steeds vaker ook op het platteland. Dat hun situatie daar schrijnend kan zijn ondervinden ook de vrijwilligers van de Bosrank, een nieuwe voedselhulpdienst voor inwoners van Houthulst en Kortemark.

Sinds een half jaar kunnen arme gezinnen uit Kortemark en Houthulst terecht in de Bosrank, een voedselverdeelpunt. Twee keer per maand krijgen ze er onder meer verse eetwaren, conserven en brood, want voedsel is een basisvoorwaarde om uit de armoede te geraken.

Boodschappenmand

“Daarin verschillen we misschien van andere voedselverdeelpunten. De meesten geven een pakket meer, wij laten de mensen kiezen. De mensen komen hier binnen en mogen een aantal producten vrij kiezen uit de rekken, naargelang het aantal personen in het gezin. En dat werkt wel goed. De mensen krijgen het gevoel dat ze zelf hun boodschappenmand mogen samenstellen”, zegt Ester Dewilde, vrijwilliger van de Bosrank.

Landbouw
De Bosrank ontstond uit de vaststelling dat er op het platteland steeds meer mensen het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Landbouwersgezinnen bijvoorbeeld, maar die armoede is zelden zichtbaar. “Een verschil met armoede in de steden is dat het meer gaat om een vergrijzing van de armoede. En om het feit dat ze op het platteland niet in arme buurten samenwonen. Ze zitten verspreid over heel het dorp en de streek”, zegt Maurits Latré van Welzijnsschakel Vlot Diksmuide.

75 gezinnen

De Boskrank opent vanavond officieel de deuren. Intussen krijgen al 75 gezinnen uit Houthulst en Kortemark voedselhulp van de Bosrank. Een succes met een bittere nasmaak. (AD)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier