Wendy Van Wanten dagvaardt De Persgroep (Knack.be)

Redactie KW

De advocaat van Iris Vandenkerckhove, alias Wendy Van Wanten, heeft De Persgroep gedagvaard. Dat schrijft Knack.be maandag. Aanleiding volgens advocaat Johan Cansse, is de negatieve manier waarop het tijdschrift Dag Allemaal de laatste tijd bericht over Wendy. Het weekblad heeft de laatste maanden “een aanhoudende lastercampagne” opgezet, aldus Cansse.

Cansse dagvaardt nu De Persgroep, uitgever van onder meer Dag Allemaal en Het Laatste Nieuws, de krant waarin hij de laatste tijd ook een erg negatieve toon jegens zijn cliënte bespeurt. De zaak komt op 12 september voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

De vraag is niet of al die verhalen in Dag Allemaal waar zijn of niet”, legt Cansse uit. “Daar hoeft het proces voor mij niet over te gaan. De vraag die ik stel, is veel belangrijker: mag een blad op deze manier zomaar inbreken in iemands privéleven?”

“Er heeft in Vlaanderen altijd een gezond evenwicht bestaan tussen privacy en persvrijheid”, vervolgt Cansse. “Maar die tijd lijkt stilaan voorbij. Daarom is dit proces zo belangrijk. De rechter zal zich hoe dan ook moeten uitspreken. Dus de grens tussen privacy en persvrijheid zal door deze zaak opnieuw worden vastgelegd. Winnen wij dit proces? Dan is dat ook voor alle andere Bekende Vlamingen een belangrijk precedent. Want het gaat niet alleen om Wendy. Maar verliezen wij dit proces? Dan gaan de sluizen open en wordt alles mogelijk. Dan worden zulke bladen echt de moderne versie van de middeleeuwse schandpaal: je staat op de cover, je ligt in de winkel en iedereen mag op je spuwen.”

De hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, Paul Daenen, viel volgens Knack.be uit de lucht toen hij maandagochtend werd opgebeld. De hoofdredactrice van Dag Allemaal, Ilse Beyers, weigerde elke commentaar, aldus nog Knack.be. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier