Wellicht drukste editie ooit van Oostende voor Anker door stralend zomerweer

Redactie KW

Oostende voor Anker is op weg naar zijn drukste editie. Gisteren was het tegen de middag al op de koppen lopen langs de schepen. Alles zit mee. Een lang weekend met stralend weer en een boeiend thema: de stoomvaart.

In totaal zijn 150 schepen te bewonderen en daar zijn een aantal echte pareltjes bij. Zo liggen o.a. de Nederlandse Hydrograaf (officiële pakketboot van de Sint), de VIC 99, ( een puffer en legendarische stoomboot), de Rosalie (de oudste stoomsleper in vaart) aangemeerd. Ook enkele rond tuffende stoomtreinen zorgen voor een aparte, nostalgische sfeer, die de massa duidelijk aanspreekt.

Er liggen ook majestueuze schepen (de Mercedes, de Swaensborgh, de Minerva en de Artemis) in de voorhaven. Er zijn optredens van orkesten en zeemanskoren, modelbouwers, demonstraties van oude ambachten en je kunt ook een zeiltocht maken op zee of gratis de vaargeul overvaren met de nieuwe overzetboten. Maar… er is wat geduld nodig, want de belangstelling is groot.

Wie zelf wat stoom wil afblazen zoekt de zeedijk en het strand op. We hebben er lang moeten opwachten. Na het kwakkelende voorjaar is het eindelijk zonnig en warm strandweer. Wie van uit het buitenland richting kust reed moest er wel wat voor over hebben.

Op zo’n eerste zomerdag is ook een duik in de Noordzee aanlokkelijk. Het strandwater haalt net geen 12 graden. Enkele moedigen namen toch een duik in zee. Toerist Richard Beauchamp: “Het is mijn eerste dag hier. Ik ben Canadees en ben hier op bezoek. De temperatuur is goed en ik hou van de zee. Het is koud maar leuk”.

Het was gisteren ook de eerste werkdag voor de Oostendse strandredders. Het gaat om een beperkt aantal posten waar er bewaking is. Want van echte drukte aan de waterkant kan je nog niet spreken. Ook in Blankenberge, Knokke-Heist en De haan waren de redders van het weekend aan de slag.

(BV/KB/FR, foto’s FR)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.

Meer vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u30.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier