Weinig of geen scheepvaart door langzaamaanactie loodsen

© Flickr / Sophiea
Redactie KW

VIDEO UPDATE – De loodsen zetten dinsdag hun actie rond de pensioenen voort met een langzaamaanactie. Dat zegt Michel Defer van vakbond ACOD. De loodsen zullen na elke beloodsing “volgens het boekje” maximale rusttijden opnemen. Omdat dat voelbaar is in de hele dienstverleningsketen en omdat er ook acties zijn bij andere diensten zoals de verkeersleiding, zal er volgens Defer weinig of geen scheepvaartverkeer zijn.

Vanaf 8 uur dinsdag wordt het werk wel opgestart, maar met acties. Defer noemt het een ‘kantoorurenactie’: “Vermits men niet wil erkennen dat de mensen onregelmatige en nachtelijke uren werken, werken wij zoals andere ambtenaren van negen – of in ons geval van acht – tot vijf. En ‘s nachts kruipen we in ons bedje”.

Weinig of geen trafiek

Defer verwacht door de actie weinig of geen trafiek van/naar Antwerpen, Gent en Zeebrugge. “Er liggen op dit moment 45 schepen op zee te wachten en in Antwerpen een 20-tal. De rederijen hebben trouwens veel schepen afgeleid.” De vakbondsman benadrukt dat er nog geen overleg is geweest over de pensioen- en eindeloopbaanproblematiek met de vakbonden. Federaal minister Van Quickenborne heeft maandag wel overlegd met de beroepsvereniging van de loodsen, maar niet met de vakbonden die al het personeel van de betrokken diensten vertegenwoordigen. Met de Vlaamse overheid is er volgens Defer nog geen overleg geweest: “We wachten op een uitnodiging”.

Reactie werkgevers

De Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en APZI, de vereniging van Zeebrugse havenbedrijven, betreuren de acties van de loodsen en andere diensten in de haven van Zeebrugge. Volgens hen zetten zij door hun acties de toekomst van Zeebrugge en de andere Vlaamse havens op de helling, en dat door de geleden imagoschade.

Bekijk hier de reportage

(BELGA)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier