Weinig migranten zullen stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen in onze gemeenten

Redactie KW

De belangstelling van de migranten voor het stemrecht bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is bijzonder laag. Dat blijkt uit het aantal aanvragen die bij de verschillende West-Vlaamse gemeenten en steden zijn ingediend. Dat kon tot gisteren. Het gebrek aan succes heeft ondermeer te maken met de makke infocampagne rond het migrantenstemrecht en met de administratieve rompslomp.

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober zal maar een fractie van de niet-Belgen naar het stemhokje trekken. Migranten die 5 jaar in het land verblijven, mochten hier tot gisteren voor intekenen, maar het resultaat is nogal pover. In Oostende, dat het meest allochtonen telt, gingen daar slechts 130 mensen op in. In Brugge zijn er dat een 300-tal. In Kortrijk zo’n 250, in Ieper zo’n 80 en in Roeselare slechts 4. Elke allochtoon kreeg meestal een brief maar er is duidelijk te weinig gesensibiliseerd. “Bovendien is het zo dat kiezers zich moeten registreren tegen 31 juli. Dat is ongelukkig midden in de vakantie. Het is duidelijk dat de verkiezingscampagne nog moet starten. Op dat vlak zou er ook meer sensibilisering zijn mocht de campage bezig zijn”, zegt de Torhoutse politicoloog Herwig Reynaert.

Procedure herzien

Bij de gemeenteraadsverkiezingen telt elke stem. Een zetel kan met één stem verschil van de ene naar de andere partij kantelen. Er staan dus wel allochtone kandidaten op de lijst maar hun achterban lijkt wel vergeten. Die bonus is vaak ook maar tijdelijk. Na verloop van tijd kiezen allochtonen toch verspreid. Professor Reynaert pleit er wel voor om de procedure te herzien. Iedereen die in aanmerking komt zou automatisch op de kiezerslijst kunnen staan. Wie op de dag zelf wil kiezen zou dat dan kunnen zonder veel rompslomp.

(K.V.)

Meer vanavond in het nieuws vanaf 18u00

Weinig migranten zullen stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen in onze gemeenten

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier