Weinig fijn stof, behalve in Roeselare

Redactie KW

België heeft het beste fijnstofjaar achter de rug in minstens dertien jaar. De norm voor fijn stof werd in ‘slechts’ tien van de zestig meetplaatsen overschreden, tegen zestien overschrijdingen vorig jaar. Roeselare haalt, met het meetpunt in de haven, wel weer de top drie.

Het lijkt erop dat de fijnstofuitstoot structureel dalend is, al blijft het afwachten hoe de uitstootcijfers zullen evolueren nu de economie weer aantrekt, luidt het bij de milieudiensten. Volgens de Europese Unie mag een gemeente jaarlijks maximaal 35 dagen de norm van 50 microgram per kubieke meter fijn stof overschrijden. Tien meetplaatsen, waarvan zeven in Vlaanderen, hadden meer overschrijdingen. Luik (51 dagen), Ruisbroek (47) en Roeselare haven (46) spanden de kroon.

Goed weer

De betere resultaten zijn deels het gevolg van goede weersomstandigheden, luidt het bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Zo was de sneeuwval in december een goede zaak voor het fijn stof: er was deze winter nog geen smogalarm. Zo’n alarm was er begin februari wel. De VMM wijst er nog op dat de fijnstofconcentraties de voorbije jaren voortdurend daalden. Die trend is te duidelijk om alleen aan het weer te linken, luidt het. “Hij toont dat de geleverde inspanningen resultaat opleveren”, aldus de woordvoerster. Zo hebben de overheden fijnstofplannen opgemaakt, investeert de industrie in milieuvriendelijke technologieën en stijgt de verkoop van milieuvriendelijkere wagens.

(Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier