Wegneembare waterkering getest op Oostendse zeedijk

Redactie KW

De brandweer van Oostende heeft over een afstand van ongeveer 300 meter een metalen waterkering geplaatst op de zeedijk. De waterkering, die tot 80 centimeter hoog kan worden gemonteerd, moet de stad beschermen tegen een duizendjarige storm. Het gaat om een investering van twee miljoen euro, een bedrag dat volgens de Vlaamse overheid verantwoord is in functie van het aantal te beschermen mensen achter de dijk.

In 1953 vond een 250-jarige storm plaats; bij die overstroming in
Oostende kwamen acht mensen om. Deze zomer veroorzaakte een 100-jarige storm nog veel schade aan de Franse kust.

De afdeling Kust van de Vlaamse overheid wil geen risico’s nemen. Zolang het groeistrand in Oostende en de nieuwe havendammen niet gerealiseerd zijn, dreigt er gevaar als de zeespiegel hoger komt dan 5,40 meter.

De wegneembare metalen constructie die op de zeedijk wordt
verankerd, moet dan soelaas brengen. “Met de huidige stormvoorspellingen krijgen we 48 uur de tijd om de waterkering op te zetten”, zegt burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a). “Die taak is weggelegd voor de brandweer. De dijk wordt ook in hun arsenaal opgeborgen.”

Nu er werken bezig zijn voor het strand van Oostende, is de
zeewering verzwakt. Daarom zal het muurtje bij elke dreiging worden opgesteld. “In normale omstandigheden is dat drie keer per jaar”, aldus ingenieur Stefaan Gysens van de afdeling Kust. “Niemand kan dat echter exact voorspellen. De voorbije jaren waren er immers geen zware stormen.”

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier