Wegenwerken doen stof opwaaien

Redactie KW

Groot-Koksijde De gemeenteraad van maandag 19 april begon sereen, maar bij de behandeling van het advies van de gedeeltelijke herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen liep het goed mis. Vooral schepen van Ruimtelijke Ordening Dirk Dawyndt (Open-VLD) en oud-burgemeester Henri Dewulf (CD& V) spaarden de botte bijl niet.

Er wordt al enige tijd gewerkt aan een gedeeltelijke herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Het oorspronkelijk plan dateert al van 1997. In 2004 is al een gedeeltelijke herziening gebeurd en nu wordt dit beleidsplan opnieuw aangepast. Met de huidige herziening verleggen we de horizonten naar 2012, tegelijk wordt ook een aantal acute knelpunten aangepakt”, opende schepen van Ruimtelijke Ordening Dirk Dawyndt (Open-VLD) het onderwerp.

Te druk

Raadslid Sophie Dewulf (CD& V) had het niet begrepen op het voorstel van de meerderheid om een gedeelte van de J. Van Buggenhoutlaan op te breken. “Uw meerderheid stelt voor om de Van Buggenhoutlaan gedeeltelijk op te heffen en om te buigen via de Ter Duinenlaan. Het op te breken gedeelte zou in uw toekomstplannen worden afgesloten ten voordele van de hereniging van de molen met de site van de Duinenabdij en de Ter Duinenlaan zou een aantal belangrijke functies van de Van Buggenhoutlaan moeten opvangen. De Van Buggenhoutlaan is in het huidige mobiliteitsplan een vrij belangrijke weg : ze staat niet alleen ingekleurd als ontsluitingsweg voor doorgaand verkeer tussen Veurne en Oostduinkerke en omgekeerd, maar volgens recente studies is het ook een erg belangrijke doorgangsweg voor de lokale inwoners voor alle heen en weer-verkeer binnen Koksijde zelf. Bedoeling is om de kleine straatjes verkeersluw te houden. Bovendien is de Van Buggenhoutlaan een erg druk bereden weg voor het schoolgaand verkeer naar de Abdijstraat, via de Middenlaan en Parnassiusstraat. Tijdens het toeristische seizoen staat er op topdagen steevast een file richting Ster der Zee, die zowel de Koninklijke Prinslaan als Leopold III-laan blokkeren. De Van Buggenhoutlaan is dan een belangrijke aftakking uit de file. Doorgaand lokaal verkeer mag niet dichter maar moet eerder verder van de badstadkern geleid worden”, oordeelt raadslid Dewulf.

School

Sophie Dewulf ging nog verder in haar betoog. “Het schoolgaand verkeer zal door de voorgestelde afsluiting van de Van Buggenhoutlaan ook serieuze hinder ondervinden”, meent ze. “Wie zijn kind aan de gemeentelijke basisschool in de Abdijstraat afzet, moet ofwel terug door de dan ongetwijfeld veel drukkere Parnassiusstraat, ofwel via de nu nog rustige Middenlaan. Want wie wil doorrijden door de residentie Abdijstraat passeert er, als het aan de politieke meerderheid ligt, in de toekomst mogelijks aan de toegang voor het geplande bejaardenhuis van 90 bedden. Ook alle toeleveringsbedrijven, personeel en bezoekers moeten daar in de toekomst voorbij. Sinds de enkele richting in de Abdijstraat kreunt deze residentie en meestal rustige wijk rond het einde van de Abdijstraat, Hostenstraat en Helvetiastraat nu al op de schoolspitsuren onder stilstaand verkeer. Komt daar nog bij dat er lichten gepland worden op het kruispunt van de Abdijstraat en Zeelaan. Verandering moet verbetering brengen en mobiliteit vraagt deskundig overleg.”

Orakel van pastoor

Burgemeester Marc Vanden Bussche (LDD) reageerde vinnig : “Het opbreken van een gedeelte van de Van Buggenhoutlaan werd destijds ondertekend door SP.A-minister Bossuyt, met als bijkomende acte de herinrichting van de Ter Duinenlaan. Als compensatie zou het Vlaamse Gewest de Lejeunelaan als Vlaamse verbindingsweg overnemen; wel moesten wij de werken uitvoeren. Na de Lejeunelaan zijn we nu bezig met de herinrichting van de Ter Duinenlaan, maar het destijds afgesloten contract ligt bij de Vlaamse Regering beneden in een lade en gebeurt er niets. Alles werd in het werk gesteld om de Duinenabdij te verbinden met de Noordduinen. Wat mij nog het meeste stoort, is het orakel van de pastoor van de parochie Sint-Pieter, die iedereen opjut om de kunstwerken, momenteel tentoongesteld in de Duinenabdij te verloochen, maar nu razen honderden auto’s over deze zogezegde gewijde grond. Voor ons blijft het een unieke mogelijkheid om de omgeving van de Duinenabdij in ere te herstellen.”

(CJK)

De Van Buggenhoutlaan zorgde voor heel wat voer voor discussie tijdens de jongste gemeenteraad. (Foto FB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier