“Weet u, Kortrijk telt zeker 120 daklozen”

Redactie KW

Sinds september 2006 al buigt vzw De Kier zich over het lot van de toenemende groep mensen die in de armoede verzeilde. „Spaargeld hebben de mensen die bij ons komen meestal niet. Sommigen zitten al zo diep onder het bestaansminimum dat ze niets hebben dat door de beurscrash kan verdwijnen,” aldus Marc Dhondt, voorzitter van De Kier. „Maar de kans is reël dat de groep nog groeit natuurlijk.”

In de Kapittelstraat 27, op de eerste verdieping van het gasthuis van de Onze-Lieve-Vrouwparochie, opende vzw De Kier zopas een kantoortje. Elke morgen probeert men bij De Kier een luisterend oor ter beschikking te hebben. „Het vraagt bijzondere inspanningen van onze stuurgroep, die uit elf mensen bestaat en nog uitkijkt naar nieuwe vrijwilligers. Wij verwachten dat iemand tenminste één keer per week ‘s morgens in De Kier aanwezig is. Wij stellen vast dat de mazen van ons, nochtans meestal goedwerkend, sociaal vangnet steeds groter worden. Want steeds meer mensen glippen er door. Wij krijgen mensen over de vloer die buiten alle bestaande regelgeving vallen.”

In twee jaar zag De Kier al 200 mensen binnenstappen. Momenteel volgt men nog 120 situaties op. „Ons kantoortje is nu met een computer uitgerust en wij houden alle gegevens correct bij, met het grootste respect voor de privacy.” Deken Marc Gesquière stelde de verdieping van het parochiegasthuis tegen een superlage huurprijs ter beschikking.


Vrijwilliger Guido Haezebrouck: „Ik kan maar één boodschap meegeven: de gemeenschap is zich niet bewust van het armoedeprobleem. De zwakkeren kunnen echt niet meer meedraaien. Er heerst een schrijnend gebrek aan een beetje waardering en respect voor mensen die het moeilijk hebben. Twee jaar geleden had ik er zelf geen idee van hoe hard die mensen het hebben. En toch blijft iedereen, zonder uitzondering, dromen van een gelukkig leven en iemand die om hem geeft.”

„Weet u, Kortrijk telt zeker 120 daklozen. Dat zijn daarom niet altijd mensen die buiten op straat liggen, maar personen die geen domicilie hebben en ronddolen.” Marc Dhondt?: „Toch zijn er ook minstens 20 mensen die echt buiten slapen. Maar dat gebeurt op plaatsen die niet altijd gezien zijn. De straathoekwerkers kennen die gevallen ook. De armoede is dus echt wel een schrijnend probleem.” (Luc Demiddele)?

0477 79 40 19 – dekier@skynet.be

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 31 oktober 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier