Weekbodeman Joost Decorte viert jubileumjaar in mineur door kanker

Redactie KW

Joost Decorte heeft iets te vieren dit jaar, maar keelkanker gooit voorlopig roet in het eten. Dertig jaar geleden begon hij als medewerker van De Weekbode, maar zijn Bic, fototoestel en pc blijven nog minstens tot 1 mei onaangeroerd.

Hoewel Joost Decorte al zowat de helft van zijn leven in Roeselare woont, is hij een volbloed Gitsenaar. Ook zijn maandelijks brood verdient hij in de beide gemeentes: overdag werkt hij in Roularta, ‘s avonds en in de weekends gaat hij als medewerker van deze krant de baan op in de Hoogleedse deelgemeente.

Jubileumjaar in mineur

Dertig jaar geleden, in 1980 stond Joost een eerste keer op de payroll van deze Weekbode. Dit jubileumjaar heeft hij echter in mineur ingezet. Toen hij op 18 oktober te horen kreeg dat hij keelkanker had, wist hij dat er van werken (even) geen sprake meer zou zijn. „Binnen twee maanden weet ik of de tumor definitief vernietigd is. Mijn ziektebriefje loopt nog tot 1 mei. Het Feest van de Arbeid, ja (lachje). VP Gits organiseert die dag elk jaar een voetbaltornooi: Dag van de Waarheid. Dat is nog een toepasselijker naam…”

Half vol glas

„Ik heb 70 tot 80 procent kans dat ik de volgende vijf jaar overleef. Je zou ook kunnen opperen dat dat veel is, die 20 à 30 procent dat ik het niet zal halen, maar ik zie het glas liever half vol dan half leeg. Ik blijf positief en focus mij op die 70 à 80. Als mensen me vroegen hoe het ermee ging, antwoordde ik: ‘Ik heb keelkanker.’ Rechttoe rechtaan. Dat klinkt als een klok, hé : keelkanker. Veel mensen geloofden het niet. Ik ben vanaf het eerste moment de strijd aangegaan.”…

(Mico voor kw.be)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare) van vrijdag 12 maart 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier