Week van de Slager: Duke of Berkshire zet varkensvlees weer op de kaart

Redactie KW

Misschien hebt u het deze week al gemerkt bij uw bezoekje aan de slagerij, maar nog tot zondag is het Week van de Slager. Een ideaal moment om eens stil te staan bij de herkomst van het vlees op uw bord. Wie houdt van varkensvlees uit eigen streek bijvoorbeeld, kan daarvoor terecht bij ‘Duke of Berkshire’. Een van oorsprong Engels ras van adel, dat ondertussen West-Vlaams is verankerd.

Net naast Aarsele ligt Vinkt, en daar zitten 350 Duke of Berkshire-varkens. Jan Vandaele stond zo’n tien jaar geleden mee aan de wieg van het ras. Varkensvlees kampte toen met een imagoprobleem.

De varkens zijn het resultaat van een kruising tussen witte Engelse zeugen en het vermaarde zwarte Engelse Berkshire-ras. De varkens leven in een gesloten circuit, wat ziektes moet vermijden.

In Vinkt verblijven de varkens een vijftal maanden, voor ze naar het slachthuis in Tielt gaan. Het resultaat is uiteindelijk mals en sappig vlees. Een stuk duurder maar volgens kenners met de smaak van vroeger.

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het Focus-WTV-nieuws, vanaf 18u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier