Week van de Amateurkunsten gestart in 170 Vlaamse gemeenten

Redactie KW

In de nieuwe Cultuurfabriek in Damme is gisterenavond de 14de Week van de Amateurkunsten (WAK) gestart. Van 24 april tot en met 3 mei vinden in 170 Vlaamse gemeenten meer dan 920 activiteiten plaats door amateurkunstenaars. “Van harte” is het centrale thema van deze editie.

“Het wijst op de passie waarmee de meeste amateurs hun kunst beoefenen en op het sociale gebeuren van de amateurkunsten”, zegt de meter van de WAK, Annabelle Van Nieuwenhuyse. De WAK ontstond uit een samenwerking uit de vaak verzuilde federaties voor amateurkunsten. De coördinatie van de week gebeurt door het Forum voor Amateurkunsten, dat een beheersovereenkomst heeft met het Vlaamse ministerie van Cultuur.

Het aanbod aan activiteiten is groot. Opvallend is de sterke vertegenwoordiging van het aantal multidisciplinaire projecten (29 procent). Zij worden gevolgd door de schilderkunst (23 procent) en de kunstambachten (21 procent). Muziek neemt tijdens de WAK maar 5 procent op zich, beeldhouwkunst 3 procent.

De opening van de WAK vond plaats in Damme, de Wakkerste Gemeente in 2008. “Om deze titel binnen te halen, moet een gemeente scoren op een reeks criteria zoals het aantal georganiseerde activiteiten en het aantal betrokken disciplines. In Damme valt de betrokkenheid van de bevolking bij de amateurkunsten op”, zegt Katrien De Bruycker van het Forum voor Amateurkunsten.

Schepen voor Cultuur Joachim Coens (CD&V) onderstreept dat de titel een belangrijke motivatie en appreciatie betekende voor de Damse stedelijke cultuurdienst en een stimulans voor de vrijwilligers. Op 10 mei wordt de Wakkerste Gemeente 2009 bekend gemaakt. Maldegem en Lommel zijn de kansmakers. (BEL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier