Wedstrijd Prosper Montagne heeft voor het eerst vrouwelijke winnaar

De wedstrijd Prosper Montagné telt voor het eerst een vrouwelijke winnaar
Redactie KW

Bij de gerenommeerde Prosper Montagnéprijs hebben Bruggelingen de hoofdprijs weggekaapt. Frederik Hoorne van restaurant Aneth mag zich een jaar lang de beste kok van België noemen. Hilde Jonckheere uit Varsenare wint de sommelierwedstrijd en is daarmee de eerste vrouwelijke winnaar ooit. De Prosper Montagnéwedstrijd is de meest prestigieuze kook- en wijnwedstrijd van ons land.

Hilde Jonckheere is de eerste dame die de wedstrijd wint. Vorig jaar werd ze tweede. Bij de koks vinden we twee West-Vlamingen terug. Steve Deconinck uit Mesen en Frederik Hoorne van restaurant Aneth in Brugge. Zij moeten tegen de klok een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert klaarmaken.

“De twee ingrediënten zijn tong en kalfszwezeriken. Het dessert is op basis van rijst. Iedereen heeft de keuze om te doen wat hij wil,” zegt jurylid Stephane Buyens.

De afgewerkte borden zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. Aan creativiteit ontbreekt het niet. Maar de jury wil meer.

“We vinden dat door de creativiteit de essentie verloren gaat,” zegt Buyens. “Dat is het probleem van de dag van vandaag. Moet men blijven investeren in gerechten die spectaculair ogen of moet men gaan naar een keuken die diepgang heeft, smaak? Wij met de jury zijn meer voorstander van een keuken met smaak.”

De technische jury bekijkt de manier van werken en de stressbestendigheid. Wat verderop vinden we in alle rust de proefjury. Ook hier vinden we een aantal topchefs.

“Zij zijn specialisten, geert, Dany en Viki. Wat zij al zien, moet ik nog proeven,” weet Steve Stevaert, de voorzitter van de proefjury. “Zij zien het op voorhand, over gaartijden en dergelijke meer. Dat niveau heb ik niet, het is een absolute topjury.”

Frederik Hoorne van restaurant Aneth nam vorig jaar ook al deel. Toen werd hij tweede, nu heeft hij de hoofdprijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier