Waterwegen & Zeekanaal en stadsbestuur bouwen samen nieuwe loskade

Redactie KW

Langs de Leie in Desselgem bij Waregem is gestart met de bouw van een nieuwe kaaimuur voor de aanleg van een loskade. Opmerkelijk: voor het eerst in Vlaanderen kwam een dergelijke kaaimuur niet in een privaat-publieke samenwerking (pps) tussen Waterwegen & Zeekanaal (W&Z) en een bedrijf tot stand, maar volgens dezelfde formule tussen W&Z en het stadsbestuur van Waregem (publiek-publiek). De kaaimuur zal zo’n 1,075 miljoen euro kosten en moet tegen eind 2010 klaar zijn.

De nieuwe kaaimuur komt op de rechteroever van de Leie en zal zo’n 130 meter lang zijn. Geïnteresseerde bedrijven zullen een concessie kunnen krijgen om van de kaaimuur gebruik te kunnen maken. Door mee te investeren, wil de stad Waregem het signaal geven dat ze volop gelooft in het transport over water als oplossing voor de dichtslibbende wegen.

De nieuwe kaaimuur moet ook de leefbaarheid in een andere Waregemse deelgemeente Sint-Eloois-Vijve verhogen door het zware verkeer er te doen afnemen. Volgens W&Z groeit het transport over de Leie de voorbije jaren gestaag. In 2008 werd zo’n 8,5 miljoen ton goederen over de Leie vervoerd.

W&Z neemt 80 procent van de kostprijs voor haar rekening, het Waregemse stadsbestuur 20 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier