Waterverbruik in de West-Vlaamse voedingssector met meer dan een derde gedaald

Redactie KW

Het waterverbruik in de West-Vlaamse voedingssector is in de periode 2006 – 2011 met meer dan een derde gedaald.

Dat blijkt uit cijfers van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen die de West-Vlaamse grootverbruikers, industrie en landbouw, onderzocht. De sector neemt daarmee een grote stap om het grondwaterniveau in evenwicht te brengen.

Uit de studie ‘Grondwaterbeheer in Vlaanderen – het onzichtbare water doorgrond’ van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat de hoeveelheid vergund grondwater in de lagen van het sokkelsysteem met 75 procent beperkt moet worden ten opzichte van 2000. Dat streefcijfer houdt in dat er op dat moment evenveel onttrekking als aanvulling van water zou zijn. De POM ging na in welke mate het verbruik werd ingeperkt.

Textiel en voeding beste leerlingen

De textielsector en de voedingssector zijn het best op weg om de doelstelling tegen 2015 te halen. In de textielsector daalde het grondwaterverbruik met bijna drie kwart, maar dat komt helaas door een sterke productiedaling en de sluiting van bedrijven.

De voedingssector bleef wel even productief. Het grondwaterverbruik daalde met 40 procent, het gebruik van het oppervlaktewater zelfs met 72 procent.

Het totale verbruik van water, dat is leidingwater, grondwater, oppervlaktewater, regenwater en ander water, daalde met 35 procent. Meer dan een derde dus. De daling komt er na waterbesparende maatregelen, hergebruik en het overschakelen op leiding- en regenwater.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier