Watersporters in Deltagebied dol op Belgische Kust

Redactie KW

Onze Belgische Kust is de populairste bestemming voor watersporters in het Nederlandse Deltagebied, in de zuidelijke provincie Zeeland, die ook zee varen. Dat blijkt uit een bevraging die in de zomer en het najaar van 2008 werd gehouden in het Deltagebied en in Antwerpen en waarvan de resultaten woensdag worden overhandigd aan de Zeelandse deputatie.

In het kader van het ‘Onderzoek vaargedrag Deltagebied’ werden op 10 locaties in het Deltagebied en in Antwerpen 1.000 vragenformulieren onder watersporters verspreid. Bijna 500 van hen stuurden de lijsten ingevuld terug, 71 procent van hen is zeiler.

Het Deltagebied krijgt van de watersporters zeer goede punten. Zowel het watersportgebied als de jachthavens in de Zeelandse wateren halen de hoogste score van heel Nederland. Het watersportgebied krijgt 8 op 10, de jachthavens 7,9 op 10. De meeste watersporters komen naar het Deltagebied afgezakt omwille van de natuur, de rust, de afwisseling en de sfeer in de havens.

Opvallend is de aanwezigheid van veel jongeren. Van alle ondervraagde watersporters was 46 procent jonger dan 50 jaar, 43 procent had kinderen aan boord. Er werd ook gevraagd naar Vlaanderen en het varen op de Noordzee. Bij de zeevarenden is de Belgische Kust de meest genoemde bestemming. Daarna volgen Engeland, Scandinavië en Frankrijk. Antwerpen, Gent en Brugge zijn de meest genoemde culturele vaarbestemmingen.

Het Onderzoek vaargedrag Deltagebied kwam er in opdracht van de provincies Zeeland en Zuid-Holland, Sociaal Economische Samenwerking (SES) West-Brabant, Rijkswaterstaat Waterdienst, de gemeente Vlissingen, Toerisme Vlaanderen en HISWA Vereniging, de Nederlandse belangenorganisatie voor bedrijven in de watersport.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier