Waterproblemen Poperinge en Vlamertinge veroorzaakt door verschillende factoren

Redactie KW

De geur- en smaakproblemen met het leidingwater in Poperinge en Vlamertinge zijn veroorzaakt door een samenspel van factoren. Dat zegt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). Bijkomende analyses moeten deze conclusies staven. In afwachting daarvan blijft het waterproductiecentrum van Zillebeke voorlopig buiten gebruik.

De problemen met het leidingwater begonnen op 9 juni. Het water werd meteen ondrinkbaar verklaard. Op 11 juni was het euvel achter de rug.

Dat het probleem zich situeerde in het waterproductiecentrum van Zillebeke was snel duidelijk. Het bleek veroorzaakt door te veel jodium. Dat kwam in het drinkwater terecht door een samenspel van factoren.

Ruw water

“Jodium is van nature in kleine concentraties aanwezig in het ruwe water uit de Zillebekevijver”, aldus de VMW. “Het jodium stapelt zich op in de actieve kool die in de gesloten metalen tanks wordt gebruikt voor de waterbehandeling. Deze actieve kool wordt geregeld uit de tanks verwijderd”.

Geen menselijke fout

Kort voor de problemen opdoken, gebeurde dit in twee van de vier tanks. “Bij het opnieuw in dienst nemen van de filters is een technisch probleem opgetreden. Vermoedelijk is hierdoor jodium versneld vrijgekomen. Alles wijst op dit samenspel en niet op een menselijke fout of levering van een fout product.”

Geen risico

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigde ondertussen dat het met jodium verontreinigde water geen risico heeft ingehouden voor de volksgezondheid.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier