Wateroverlast Roeselare: rampenplan vroeger dan gepland opgeheven

Redactie KW

Vroeger dan gepland heeft de Roeselaarse burgemeester Luc Martens dinsdagavond om half zes het gemeentelijk rampenplan opgeheven. Dat is gezegd op een persmoment. Samen met de burgemeester van Moorslede zal Martens een aanvraag indienen om de wateroverlast te laten erkennen als ramp. Hij wil ook dat er versneld werk gemaakt wordt van de aanleg van extra bufferbekkens in de gemeenten rond Roeselare.

Volgens Martens heeft de wateroverlast van maandag zijn stad al bij al beperkt getroffen dankzij maatregelen die genomen werden na de overstromingen van juli 2005. Toen liepen vele tientallen woningen onder water en werd een groot stuk van het grondgebied getroffen. “Toch was het maandag bijzonder spannend”, zegt Martens. “We legden het scheepvaartverkeer stil op het kanaal Roeselare-Leie om op een efficiënte manier overstromingswater te kunnen lozen. Het waterpeil van het kanaal steeg met liefst 28 centimeter. Het waterpeil in de Grote Bassin reikte op zijn maximum tot amper drie centimeter van de bovenrand. Dat is onnoemelijk veel, zeker als je weet dat we na de overstromingen van 2005 die bovenrand met zeventig centimeter hebben verhoogd. De dam die we maandagavond ter hoogte van de Collievijverbeek bouwden, heeft ervoor gezorgd dat het stadscentrum niet is ondergelopen”.

Bufferbekkens

Martens pleit ervoor om in de gemeenten rond Roeselare versneld extra bufferbekkens aan te leggen. “Een vier- of vijftal is al gepland, maar de bouw moet sneller kunnen. We gaan na hoe we een positieve invloed kunnen uitoefenen in dit proces. Daarnaast zullen we samen met de gemeente Moorslede een aanvraag indienen om de wateroverlastals ramp te laten erkennen”.

Ook de burgemeester van Kortemark pleit voor extra bufferbekkens.

(BS/Belga)

Wateroverlast Roeselare: rampenplan vroeger dan gepland opgeheven

Opruimen in Roeselare

Wateroverlast Roeselare: rampenplan vroeger dan gepland opgeheven

Interview met de burgemeester Roeselare

Wateroverlast Roeselare: rampenplan vroeger dan gepland opgeheven

Situatie Kortemarkvia www.focus-wtv.tv

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV-FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier