Waterkwaliteit Brugse waterlopen evolueert gunstig

Redactie KW

De kwaliteit van het water in de waterlopen op het grondgebied Brugge evolueert gunstig. Dat heeft het stadsbestuur bekend gemaakt. De situatie in 2008 werd vergeleken met die in 2008. Onder meer de Reien kenden een positieve evolutie.

Het Boudewijnkanaal, de Damse Vaart en de Centrum- en Noordreie zijn de waterlopen met de beste kwaliteit. Zij scoren aanvaardbaar tot matig licht verontreinigd. De situatie van de Zuidreie blijft negatief met een quotering van “matig verontreinigd” tot “verontreinigd 1ste graad”.

“De situatie van de Reien is de voorbije decennia al veel verbeterd”, zegt schepen voor leefmilieu Hilde Decleer (CD&V). “Het aantal
lozingspunten voor afvalwater is de voorbije decennia teruggebracht van 120 naar acht. Voor de overblijvende is er een uitdoofscenario. Om de waterkwaliteit nog te verhogen, dringen baggerwerken zich op. De meeste verontreiniging ontstaat immers door het aanwezige slib.”

Opvallend in de metingen van het Brugse stadsbestuur is de verbeterende quotering van verschillende waterlopen op het grondgebied Brugge. “We zullen daarom onze buurgemeenten aanspreken om extra inspanningen te leveren”, zegt schepen Decleer. “Zo hebben we momenteel geen mogelijkheid om water in de Reien te pompen omdat alle waterlopen waaruit we kunnen putten, zwaarder verontreinigd zijn. Ik denk dan onder meer aan het Kanaal Gent-Brugge, het Zuidervaartje en de Leiselebeek.

Brugge gaat nu een actieplan opmaken om de waterkwaliteit de volgende jaren nog te verbeteren. De kans bestaat dat er opnieuw meer mogelijkheden worden gecreëerd voor hengelaars. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier