Warmtenetten op basis van restwarmte kunnen uitbreiden

Redactie KW

MET VIDEO – Afvalintercommunale MIROM kan haar stadsverwarmingsnet verder uitbreiden. De Vlaamse overheid keurt vandaag een wijziging op een bestaand decreet goed, waardoor de hinderpalen voor die uitbreiding vervallen.

Michèle Hostekint (SP.a), schepen in Roeselare en ook Vlaams parlementslid, stelde vast dat het huidige Energiedecreet netbeheerders decretaal verplicht om in woongebieden de aansluitbaarheidsgraad van woningen en gebouwen op het aardgasnet uit te breiden. Dat zorgt voor grote druk om overal aardgasleidingen te voorzien. Ook als daar warmtenetten mogelijk zijn, of als er energieneutraal wordt gebouwd, en er dus geen aardgas nodig is.

Hostekint werd op dit probleem gewezen door de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel uit Roeselare, die een nieuwe woonwijk plant, samen met projectontwikkelaar Dumobil. “De promotoren wilden maar al te graag op het bestaande stadsverwarmingsnet aansluiten, vermits de Noord-Zuid verbinding dwars door het project op de bouwsite passeert. De plannen voor een C02 neutrale wijk worden echter gefnuikt door de bestaande regelgeving, die netbeheerder Eandis verplicht om in woongebieden de aansluitbaarheidsgraad van woningen en gebouwen op het aardgasnet uit te breiden”, aldus Michèle Hostekint.

In Roeselare heeft de afvalintercommunale MIROM al jaren geleden een kilometerslang stadsverwarmingsnet aangelegd met restwarmte opgewekt uit de verbranding van huisvuil. Het is zowat het enige stadsverwarmingsnet in Vlaanderen dat vandaag op de meest efficiënte manier energie kan verdelen. Ondermeer het Heilig-Hartziekenhuis, de REO-Veiling, een aantal scholen, het Stedelijk Zwembad, CC De Spil en het appartementgebouw Zilverberg zijn op dit stadsverwarmingsnet aangesloten. MIROM heeft nog voldoende capaciteit om honderden woningen van verwarming te voorzien. MIROM kan nu eindelijk werk maken van de uitbreiding van haar stadsverwarmingsnet. Projectontwikkelaar Dumobil en SHM De Mandel hebben al te kennen gegeven met het project te willen doorgaan. Straks kunnen nieuwe bewoners in de wijk zich verwarmen met restwarmte opgewekt uit de verbranding van huisvuil.

Bekijk hier de reportage

(MD)

Meer hierover in het journaal van WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier