Warm weer: hitteplan voor senioren in rusthuizen

Redactie KW

Met het warme weer is het ook voor senioren en in rust- en verzorgingstehuizen extra opletten geblazen. Oudere mensen zijn erg gevoelig voor hoge temperaturen. Enkele zomers geleden bleken na een hittegolf in Europa vele honderden oudere senioren overleden. Vandaag loopt het geen zo’n vaart. Sinds vanmorgen is immers overal het hitteplan voor senioren van kracht.

Dat is bijvoorbeeld het geval in het woonzorgcentrum Avondrust in Varsenare. Vanmiddag was het er 28 graden. De meer dan 100 bewoners zijn gewaarschuwd. Het wordt dit weekend extra heet. En ook het team die de bejaarde mensen verzorgd, is extra alert.

Het is vooral uitkijken voor symptomen als zonnesteek, uitdroging en hitte. Toch blijven de senioren hier niet angstvallig binnen. Het was hier dan ook een dag met veel ijsjes, veel glazen water en ook een voetbad in de schaduw. Een hitteplan voor senioren met extra maatregelen is sinds enkele jaren verplicht.

De dienst zorginspectie van de overheid voert geregeld controles uit. Ook senioren thuis worden zo goed als mogelijk ingelicht over hoe ze zich kunnen beschermen tegen de warmte. Veel drinken, lichte kledij en weinig toeven in de zon zijn de belangrijkste adviezen.

(SK/ABO)

Meer vanavond in het Focus- & WTV-nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier