Waregemse burgemeester krijgt geen verkiesbare plaats op Vlaamse CD&V-lijst

Redactie KW

De gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 winnen met 7.755 voorkeurstemmen en daarmee zelfs de beste score halen voor de CD&V in de Zuid-West-Vlaamse regio, maar toch geen verkiesbare plaats krijgen op de Vlaamse lijst van zijn partij: dat is wat burgemeester Kurt Vanryckeghem eind vorige week overkwam.

De burgemeester is zwaar ontgoocheld over de beslissing van zijn partij. “Ik begrijp het eenvoudig niet. Je slooft je jarenlang uit en dan krijg je dit: niets. Of toch geen uitzicht op een verkiesbare plaats. Ja, ik ben meer dan alleen maar ontgoocheld.”

Onbegrip

In de stad en ook daarbuiten is het onbegrip even groot. Dat blijkt onder andere uit de vele commentaren die op de Facebookpagina van de burgemeester te lezen zijn.

Toch is het niet nieuw wat Kurt Vanryckeghem overkomt. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2006, waarbij hij eveneens een monsterscore haalde, liet zijn partij hem al met lege handen achter. Ook toen was er voor hem geen verkiesbare plaats. Maar de CD&V bood hem toen een zoethoudertje aan. De Waregemse burgemeester mocht toen samen met zijn Deerlijkse collega Claude Croes enige tijd aan de slag in het kabinet van toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck.

“De partijtop is geschrokken van de negatieve reacties”, zegt Kurt Vanryckeghem. “Ik had voorzitter Wouter Beke een kwartier lang aan de lijn. Ook staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert contacteerde mij, net als Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits. Er wordt blijkbaar gezocht naar een oplossing. Maar wat voor een? En ook: wanneer? Mocht het niets worden, dan hou ik een persconferentie om mijn standpunt te bepalen over de CD&V.”

Zeven namen bekend

De burgemeester wou de pers al maandagavond 23 december bijeenroepen maar allicht op vraag van het partijbestuur heeft hij het niet gedaan. Nu klinkt het dat er eind van de week of misschien wel direct na de eindejaarsfeesten nieuws te verwachten valt. “Als gevolg van de reacties kreeg ik intussen de vierde plaats op de federale lijst aangeboden. Maar dat interesseert mij niet. De Vlaamse lijst daarentegen wel.”

Op die Vlaamse lijst zijn de eerste zeven namen intussen bekend. Minister Hilde Crevits is nummer een en wordt gevolgd door Bart Dochy (Ledegem), Martine Fournier (Menen), Johan Verstreken (Oostende), Griet Coppé (Roeselare), Jan Verfaillie (Veurne) en Sabine Poleyn (Zwevegem). Lijstduwer is Sabine de Bethune. Aangezien het over een modellijst gaat die nog niet volledig is, kan er inderdaad nog geschoven worden om de Waregemse burgemeester een verkiesbare plaats te geven.

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier