Waregem, Kortrijk en Izegem verbieden het betreden van bevroren waters

Redactie KW

In Waregem geldt er op alle vijvers en andere openbare plaatsen een strikt betredingsverbod. Dat laat het stadsbestuur weten.

Na een week van sneeuw en strenge vorst zijn veel openbare waters stilaan bedekt met een laagje ijs. “Het ijs is echter nog niet dik genoeg om te betreden of te schaatsen”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem.

“Dieren en natuurlijke obstakels zorgen er immers voor dat bepaalde plaatsen niet dicht vriezen en daardoor het ijs onstabiel maken.” Daarom geldt er op alle vijvers en andere openbare plaatsen een strikt betredingsverbod. Dit verbod is niet alleen geldig voor de stadionvijvers, maar ook voor onder meer de Zavelputten, de oude Leiearm, het water in het park Casier en de Gaverbeek.

“De politie zorgt voor de dagelijkse opvolging en ijscontrole, terwijl de stedelijke werkplaats de nodige waarschuwingen en/of afbakening plaatst.” Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ vraagt het stadsbestuur aan zijn inwoners om het gezond verstand te laten primeren op momenten van eventuele onachtzaamheid.

Kortrijk en Izegem

Ook de stad Kortrijk geeft voorlopig geen toelating om te schaatsen. Hoewel de waterplassen zo goed als helemaal dichtgevroren zijn, is het ijs nog te dun om er op te schaatsen. Sinds vandaag houdt de brandweer de dikte van het ijs wel nauwgezet in de gaten. Op de vijver in het Van Raemdonckpark bedroeg bij de meting om 15 uur de gemiddelde dikte van de ijslaag 5 centimeter. Het ijs moet evenwel minstens 10 à 12 cm dik zijn om veilig te kunnen schaatsen.

Ook op de de Izegemse wateren (Wallemote-Wolvenhof, vijver De Plataan, enz.) is schaatsen nog te risicovol en dus nog uitdrukkelijk verboden.

Damme hangt rode vlaggen

Aan de brug in Damme en elders langs de Damse Vaart zijn vandaag rode vlaggen gehesen. Die moeten wijzen op het verbod om het ijs op de vaart te betreden. Pas als er groene vlaggen worden gehesen, is schaatsen toegelaten.

(LVA/A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier